Z uwagi na to że szpinak jest łatwo dostępny w porze letnio jesiennej i jest dość łatwy w przyrządzaniu postanowiłem dziś zamieścić przepis na jego przyrządzenie.
Do dania będą nam potrzebne :
- szpinak
- trochę masła
- 2 jaja
- sól
- ząbek lub dwa czosnku
- pieprz lub dowolne przyprawy jakie tam lubimy ( chili itd.)
Przepis :
Dwa jajka wbić do szklanki następnie posypać solą i pieprzem dodać czosnku roztartego na miazgę - całość odstawić
Szpinak w wiązce jak na rysunku poniżej należy umyć, następnie obciąć korzonki a następnie wrzucić do gotującej się wody. Po około 10-ciu minutach szpinak należy odcedzić i odstawić żeby obciekł. Następnie nastawić patelnię na którą należy nałożyć trochę masła, zaczekać aż się rozpuści. Teraz można dołożyć szpinak i co jakiś czas mieszać. Po kilku minutach można dołożyć wcześniej przygotowane jajka. Całość mieszać kilka minut aż do wyglądu jajecznicy jak na Foto.9.
Fot.1. Szpinak przed umyciem
Fot.2. Szpinak po umyciu
Fot.3. Szpinak w garnku wrzącej wody.
Fot.4. Szpinak odcedzony
Fot.5. Rozpuszczam masło na patelni
Fot.6. Jajka z solą i pieprzem i czosnkiem
Fot.7. Szpinak z wlanym jajkiem i przyprawami
Foto.8. Szpinak i prawie gotowa "jajecznica" ;)
Foto.9. Danie gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz