poniedziałek, 18 października 2010

Przepis na Szpinak

Z uwagi na to że szpinak jest łatwo dostępny w porze letnio jesiennej i jest dość łatwy w przyrządzaniu postanowiłem dziś zamieścić przepis na jego przyrządzenie.

Do dania będą nam potrzebne : 
- szpinak
- trochę masła 
- 2 jaja
- sól
- ząbek lub dwa czosnku
- pieprz lub dowolne przyprawy jakie tam lubimy ( chili itd.)

Przepis : 

Dwa jajka wbić do szklanki następnie posypać solą i pieprzem dodać czosnku roztartego na miazgę - całość odstawić

Szpinak w wiązce jak na rysunku poniżej należy umyć, następnie obciąć korzonki a następnie wrzucić do gotującej się wody. Po około 10-ciu minutach szpinak należy odcedzić i odstawić żeby obciekł. Następnie nastawić patelnię na którą należy nałożyć trochę masła, zaczekać aż się rozpuści. Teraz można dołożyć szpinak i co jakiś czas mieszać. Po kilku minutach można dołożyć wcześniej przygotowane jajka. Całość mieszać kilka minut aż do wyglądu jajecznicy jak na Foto.9.

Fot.1. Szpinak przed umyciem 

Fot.2. Szpinak po umyciu

Fot.3. Szpinak w garnku wrzącej wody.

Fot.4. Szpinak odcedzony

Fot.5. Rozpuszczam masło na patelni

Fot.6. Jajka z solą i pieprzem i czosnkiem

Fot.7. Szpinak z wlanym jajkiem i przyprawami

Foto.8. Szpinak i prawie gotowa "jajecznica" ;)

Foto.9. Danie gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz