sobota, 4 września 2010

Kiszone Ogóreczki

Tak ostatnio przyszła mi ochota na ogórki kiszone. ;)
 Przepis bardzo prosty wymagający w zasadzie kilku zakupów i 15 minut pracy ale jakie efekty :). Zakupiłem 1,5 kg ogórków najlepiej samemu sobie wybrać. Czyste małe przeciętnie 5-10 cm do tego zestaw do kiszenia ( radzę zwrócić uwagę na ilości :   chrzanu, kopru , liści chrzanu i ich jakość ) czasem może się okazać że lepiej zakupić to wszystko osobno. Warto do tego jeszcze mieć specjalny garnek do kiszenia ( można zakupić ostatnio w Tesco po 23 zł garnek 3L ).

przepis :

1. Wszystko dokładnie myjemy, szorujemy itd ( ganek dobrze jest wyparzyć
2. Układamy ogóreczki tak aby zmieściło się jak najwięcej w ganrku
3. Przekładamy czasem koprem, i korzeniami chrzanu
4. Nakrywamy liśćmi chrzanu
5. Zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą ( 1łyżka stołowa soli na 1 L wody )
6. następnie przykrywamy talerzykiem nasz garczek i dociskamy czymś i odstawiamy na kilka dni w zależności od tego jakie ogórki kiszone lubimy.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz